VYUČUJE ŘEMESLA
  • Paličkovaná krajka
  • Tkaní
  • Krajky ostatní
Jolana Davidovičová
Lektorka v oboru paličkovaná krajka, drhání, tenerifa, ruční tkaní a tkaní na stavu.
Jmenuji se Jolana Davidovičová a jsem lektorkou a krajkářkou Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel v Praze.
Už od školních let mě zajímaly nitě, bavlnky, vlny, jehlice a háčky. Začala jsem vyšívat, plést a háčkovat.
Po základní škole mě osud zavál na Školský ústav umělecké výroby, kde jsem absolvovala dvouletý odborný kurz a pronikla jsem do tajů paličkované a šité krajky, výšivky a tkaní. Po ukončení odborného kurzu jsem vystudovala Oděvní průmyslovou školu v Praze. Pracovala jsem jako řadová krajkářka na Ústředí lidové umělecké výroby – ÚLUV, kde jsem získala titul Pracovník lidové umělecké výroby. V roce 2002 jsem začala spolupracovat se svou bývalou učitelkou paní Ivou Proškovou a Vzdělávacím spolkem uměleckých řemesel VSUŘ v Praze. Ve spolku jsem lektorkou paličkované krajky, tenerify a tkaní.
Věnuji se i vlastní tvorbě, především v oboru paličkované krajky. V paličkování používám ráda i netradiční materiály, například drát. Ráda vyrábím šperky a módní doplňky podle vlastních návrhů, interiérové krajky jako tapisérie a obrázky. Publikovala jsem i několik článků v časopisech Praktická žena a Švadlenka. Kreslím sady podvinků pro další krajkářky.
Zúčastňuji se mezinárodních krajkářských festivalů a soutěží, v roce 2007 jsem získala první cenu na Slovensku a o rok později první cenu v Maďarsku.