VYUČUJE ŘEMESLA
  • Krajky ostatní
  • Ostatní techniky
Jitka Kytková
Lektorka v oboru ruční tkaní a tkaní na stavech, různé typy krajek.
Jmenuji se Jitka Kytková - odtud logo. Nebudu psát kolik mi je let, to se každý rok mění. Co se nemění, je můj obdiv a úcta k věcem vytvořeným šikovnýma lidskýma rukama. Proto mám ráda řemesla a řemeslníky - ty jak se nyní říká umělecké.
Od malička jsem ráda šila a navlékala korále. Později jsem se naučila vyšívat, plést a háčkovat. V době mateřské dovolené jsem absolvovala kurzy ve Školském ústavu umělecké výroby - šitá krajka, vyšívání a paličkování. Následovaly kurzy ve Vzdělávacím spolku uměleckých řemesel, které navštěvuji stále. Člověk se má pořád co učit. Poté, co se ze mě stal živnostník, jsem nějakou dobu šila dětské oblečení a oblékala loutky.
Nyní jsou mým hlavním oborem textilní techniky: tkaní, paličkování, šitá krajka, pletení a háčkování, vyšívání... Šiju oblečení a tvořím doplňky oděvní a bytové (kabelky, vánoční ozdoby, polštáře, koberce, hračky, šály a šátky z hedvábí, paličkované šperky...) Použivám ručně tkané látky, patchwork, batiku a tisk, kůži a jiné zajimavé materiály, prostě co se kde najde. jinak také drátuji (šperky, dekorační předměty) pracuji se sklem, keramikou a dřevem, pletu košíky. V posledních letech učím ve Vzdělávacím spolku uměleckých řemesel v Praze.